South Korea

 

Enkele weken geleden vertrok ik vanuit Zaventem en wanneer ik aan het wachten was op de vlucht richting Seoul… kwEddy Merckxam ik een oude bekende tegen van mijn werktijd op het kabinet Sport… Hij wist in het begin niet wie ik was, maar toen kwam het terug… nfijn wederzien van zo’n grootheid… veel respect AMAI…

 

Ik ben ondertussen twee weken in JinCheon, het nationale training centrum  van Zuid Korea (https://youtu.be/kBKRPPb-v30 ) en alles verloopt prima.  The Winter Olympics are coming… en dat voel je hier in het centrum.  Ik sprak onlangs nog met de coach van de Koreaanse IJshockeyploeg en zij sprak over de laatste drie weken die eraan komen voor het grote schouwspel gaat beginnen.  Vandaag, zondag , speelden ze nog een testwedstrijd tegen een Highschool team. 

South Korea

South KoreaVorige woensdag was het hier ook een drukte van jewelst… de president van Zuid Korea was te gast in het centrum… Ik zag zeer veel atleten rondom één persoon in het restaurant…en vroeg mij af wie hij was… maar een bodyguard gaf me vlug het antwoord… hij is de president van Korea… Bijna had ik via diezelfde bodyguard een foto met de president, maar het mocht niet zijn… Toch heb ik hem kunnen fotograferen wanneer hij (zoals iedereen) zijn bord naar de band voor de keuken bracht.

 

 

Misschien vragen jullie zich af hoe een dag voor mij er hier uitziet, wat ik eigenlijk doe, waar ik leef enzovoort.  Ik heb een mooie en ruime kamer met alle comfort waar ik mijn privacy heb… daarnaast kan ik elke morgen in het restaurant een ontbijt nemen, s’middags een lunch en ’s avonds avondeten.  Het Koreaans eten is niet echt mijn ding, maar er is wel redelijk wat diversiteit en voor elks wat.  In het restaurant komen zo ongeveer tussen de 100 en 300 athleten, coaches en andere begeleiders eten.  Tot op heden heb ik 3 andere overseas coaches leren kennen; Een coach Cycling van Australia, een coach IJshockey van USA, een fysieke trainer van Slovenia. Dan heb ik er nog twee gezien waarvan ééntje zeker van Rusland (handbal) en de andere weet ik niet !

Mijn team (4 heren en 3 dames) verblijven ook in het centrum waar we ook alle trainingen afwerken.  Wat de faciliteiten betreft, hebben ze hier alles… we beschikken over een fantastisch 50m zwembad, een indoor cycling piste, indoor running maar ook alle mogelijke toestellen om binnen te trainen op een (eigenlijk wel) leuke manier.  Het is hier ook winter (zoals in Belgie) maar de voorbije weken hadden we wel redelijk wat sneeuw – een impressie vind je via foto’s op de website) Daarom waren we genoodzaakt om binnen te trainen, wat zeker niet vervelend was, gezien de prachtige toestellen waarmee we kunnen werken.  Vanzelfsprekend kunnen deze INDOOR loop –en fietstrainingen echter niet blijven duren, en daarom voorzien we momenteel een trainingskamp in een warmer land waar we 3-4 weken samen trainen.   Ik heb een assistent-coach (Koreaan, Mr. SHIN) en een translator (Ms. Yoon).  De atleten verstaan een beetje Engels, Shin bijna niks en daarom is een vertaler echt noodzakelijk én ik moet zeggen dat dit tot op heden zeer goed werkt.  Yoon doet haar job zeer goed en de communicatie verloopt prima.  Dus elke dag wordt er gezwommen en dan afhankelijk van de atleten en het te volgen schema, wordt er gefietst/gelopen/ naar de gym gegaan voor C&S of andere oefeningen.  Ook zeer erg in hier is de sauna nadien met koud en hot baden…  Mijn opdracht gaat echter verder dan het begeleiden/trainen van de elites, de nationale ploeg.  Ik werk ook een volledige HP structuur uit waarbij ik start met Talent ID, Talent development, Podium Talent en Podium…   Zo had ik deze week een selectie moment met de geïnteresseerde atleten (enkel voor meisjes) en zal ik hetzelfde doen voor de jongens enkele weken verder…  Het is fantastisch hoe de discipline hier wordt gerespecteerd en hoe de atleten tegenover hun coaches zich gedragen. Bijvoorbeeld na elke training komen de atleten voor de staff staan, naast elkaar zodat ik mijn impressie op de training (en dus ook hen) kan geven.  Ik tracht hier ook feedback te krijgen van hen (wat zij eigenlijk niet gewoon zijn) zodat ze ook meer betrokken worden. Ik stel vast dat ze dit sterk appreciëren.  Met andere woorden, twee culturen ontmoeten elkaar én dat is fantastisch.  Nu het beste uit beide te halen, gaat de kunst zijn en tot op heden loopt dit prima.   Het is ongelofelijk hoe ik hier elke dag leer van hen, en daartegenover … hoe ik hen elke dag kan helpen met eigenlijk zeer eenvoudige tips, woorden of aansporingen die ze eigenlijk nooit hadden verwacht.   Mede dank zij de goede vertaler, kan dit allemaal maar ik ga ook starten met het leren van Koreaans, wat helemaal niet gemakkelijk zal zijn… maar als tegenprestatie naar hen toe, wil ik dat proberen… en mijn atleten en Shin trachten meer Engels te leren… We gaan waarschijnlijk ook momenten van lessen Engels voorzien in ons programma.  EN… ik denk dat dit alleen maar gaat beteren want bijvoorbeeld bij de selectie van de meisjes deze week, was er al één zeer gemotiveerd meisje die alles in het Engels had opgeschreven en voorlas… Haar droom was te mogen werken met een overseas coach … Voila… dat ben ik!

South Korea

De volgende keer wat meer over het trainingskamp in Australia en de plannen voor de toekomst met het team… Groetjes